Veelgestelde vragen

Moet ik verplicht stagelopen?
Ja, volgens de wet maakt stage deel uit van de diploma-eisen van jouw opleiding. De stage moet met een voldoende worden afgesloten.

Mag ik vrije dagen opnemen?
Dit is niet voor alle opleidingen hetzelfde, denk alleen al de verschillende cao’s waar we mee te maken hebben. Maak hierover duidelijke afspraken met jouw stagebedrijf en stagedocent.

Krijg ik een stagevergoeding?
Voor BOL-leerlingen is een stagevergoeding niet wettelijk verplicht. Het is gelukkig wel steeds meer gebruikelijk. Stagebedrijven begrijpen wel dat een vergoeding voor jou van belang kan zijn, je kunt er dus in een sollicitatiegesprek wel een vraag over stellen. BBL-leerlingen vinden het antwoord terug in hun arbeidscontract.

Waar mag ik stagelopen?
Geografisch maakt het niet uit. Maar het is goed om eens  verder te kijken dan alleen Meppel of  jouw woonplaats. Denk altijd aan de erkenning!

Mag ik in het buitenland stagelopen?
Op voorhand is daar niets op tegen, sterker nog, het is een verrijking in jouw leven en staat goed op jouw c.v. Er komt vooraf heel  veel bij kijken, dus begin er op tijd mee.wij willen jou er graag mee helpen.

Hoeveel uren moet ik minimaal stagelopen?
Dat hangt o.a. van de opleiding en de betreffende stageperiode. Kijk ook bij: “stageperioden”.

Moet een stagebedrijf altijd erkend zijn?
Ja. Kijk op stagemarkt.nl.  Als je bij een niet-erkend bedrijf stage zou willen lopen kunnen wij wel de erkenning aanvragen. Het zogenaamde kenniscentrum beslist er vervolgens over.

Wat moet ik doen als ik ziek ben tijdens een stagedag?
Eerst het stagebedrijf informeren, dan jouw stagedocent, vervolgens onder de wol. Later die middag informeer je opnieuw bedrijf en docent hoe het jouw vergaat.

Heb ik een v.o.g. nodig? (verklaring omtrent gedrag)
Hier wordt wel steeds vaker door stagebedrijven om gevraagd. Je vraagt dit aan bij jouw gemeente. De kosten (verschilt per gemeente) zijn voor de aanvrager, in dit geval dus het stagebedrijf.

Let op! Realiseer je heel goed van te voren of een v.o.g. gevraagd kan worden terwijl  je er niet zeker van bent of dit document afgegeven gaat worden!!